1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради местното сметище жители на Ямбол заплашват да съдят държавата

Заради местното сметище жители на Ямбол заплашват да съдят държавата

Според гражданите има опасност от замърсяване на река Тунджа

Жители на Ямбол и околните села заплашват да съдят държавата, ако до седмица не затвори местното сметище, съобщи TV7. Планът предвижда до него да се построи ново Регионално депо за отпадъците на пет общини - Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа. Общината подготвя проект по Оперативна програма "Околна среда" и, ако той не бъде одобрен, страната ни ще търпи санкции от ЕК. Местните жители обаче се притесняват, че боклукът на петте града ще замърси средата, в която живеят.

Според граждани отдолу под депото има подпочвени води, които са част от водния басейн на река Тунджа и има опасност от замърсяване. Освен това в района на депото има жилищни сгради, винарни и гъбарник, а в района се намира и психиатричното отделение на местната болница.

Хората от близките села също недоволстват срещу изграждането на новото депо, защото десетки години са принудени да търпят миризмите от старото сметище.

Според кмета на града обаче протестиращите са организирани от новонастанили се хора в района на сметището, които построили по нерегламентиран начин къщите си в санитарната зона - точно до боклуците и сега искат сметището да бъде преместено заради тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.