1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради очаквани обилни валежи за днес е обявен код „оранжев” за осем области в страната

Заради очаквани обилни валежи за днес е обявен код „оранжев” за осем области в страната

НИМХ: Прогнозирани са особено опасни метеорологични явления

Заради очаквани обилни валежи за днес е обявен код „оранжев” за осем области в страната. Времето е потенциално опасно в следните области: София област, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Габрово. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Код „оранжев” означава, че са прогнозирани особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, съветват от НИМХ.

Жълт код заради обилни валежи е обявен за цялата останала част от страната, с изключение на областите Видин и Силистра. За тези две области не са прогнозирани опасни метеорологични явления. През деня ще се усили вятърът от североизток до умерен, а в източната половина от страната временно и силен. Минимални температури 6° и 11°, максимални между 8° и 13°, в София около 8°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи, по-значителни към края на деня и през нощта срещу понеделник. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 9 и 11°. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще се усилва и след обяд ще е 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1800-1900 метра от сняг, но към края на деня границата ще се смъкне малко по-ниско. Вятърът ще бъде силен от изток. Максимална температура на 1200 метра около 5°, на 2000 метра около 1°.

В понеделник валежите ще продължат, но ще отслабват и до вечерта почти навсякъде ще спрат, прогнозират синоптиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.