1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Васил Грудев: Младите фермери инвестират основно в биоземеделието

Васил Грудев: Младите фермери инвестират основно в биоземеделието

От договорираните 880 проекта 654 са насочени към биопроизводство

 

Изпълнителният директор на ДФЗ - РА Васил Грудев връчи на официална церемония първите 36 договора на млади фермери, кандидатствали при втория прием по подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020 г.

"За мен е привилегия и удоволствие да връча договори на млади хора, които имат желание и амбиция да се развиват в отрасъла на селското стопанство в България. Съвместно с министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева изготвихме екшън план за наваксване на закъснението при одобряването на проектите по ПРСР. Заложеният приоритет в него са младите фермери“. Това каза Грудев в обръщението си към бъдещите земеделски стопани. Той припомни, че младите фермери са приоритет, като политика, не само в България, но и в целия ЕС.

ДФЗ – РА финансира 880 проекта, подадени през ИСУН подмярка 6.1. Те попадат в 100%-вия бюджет на подмярката, за чиито прием бяха разпределени 22 000 000 евро (43 027 600 лв.). Всеки един проект се подкрепя с до 25 хил. евро.

Интересът на младите хора към финансовата подкрепа, насочена към създаването или модернизирането на жизнеспособни и устойчиви земеделски стопанства, е голям, изтъкна Грудев. „Общо по приема на подмярката са подадени 1 837 заявления за близо 46 млн. евро. От тях преминали през всички етапи на одобрение бяха 994 проекта. На този етап стартираме със сключването на 880 от тези проекти, които са получили до 40,36 точки. Останалите 114 проекта ще бъдат финансирани през септември след нотификация. Те са с оценка до 35,96 точки ранкинг. С колегите от ресорното ведомство подготвихме нотификация, която ще бъде изпратена към ЕК за отпускане на допълнителен ресурс от 2,85 млн. евро, за да успеем да субсидираме всички проекти“, каза Грудев.

От договорираните 880 проекта 654 са насочени към биопроизводство. Най-голям брой – 736 проекта са в сферата на растениевъдство – в секторите „плодове и зеленчуци“, както и в трайните насаждения. От тях 595 са с бионасоченост. В сектор „животновъдство“ има 78 проекта, от които био са 59. В 66 проекта са заложени инвестиции и в растениевъдството, и в животновъдството, изтъкна Грудев.

Най-активни са младите фермери в областите Хасково – със 100 одобрени, следвани от тези от региона на Пловдив – с 84 проекта. На трето място се нареждат младите стопани от област Бургас – с 68 одобрени проекта, съобщи Грудев.

Изпълнителният директор на ДФЗ – РА призова младите фермери да бъдат стриктни при изпълнението на проектите си, защото всички със сключени договори ще бъдат публични и обявени на интернет страницата на институцията. Той пожела на всички успешно да реализират инвестициите си.

Към момента по ПРСР 2014-2020 подписани 6 581 договора за над 1, 950 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет на програмата. Изплатени са близо 800 млн. евро, което е 33.5% от финансовия пакет по програмата, която е с общ бюджет от близо 2, 918 млрд. евро, каза в заключение Грудев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.