1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България е 60 - та според икономическата свобода

България е 60 - та според икономическата свобода

Хонконг продължава да бъде страната с най-свободна икономика за 17-та поредна година

България се е придвижила напред до 60-то място сред над 180 страни, класирани от фондация Hеritаge Foundation и в. The Wall Street Journal според индекса за икономическата свобода 2011, се посочва на уебсайта на фондацията.

Спрямо миналата година България е прибавила 2,6 пункта, достигайки 64,9 пункта, като е отчетен напредък по 7 от 10-те критерия, които измерва индексът на икономическата свобода. Сред наблюдаваните категории са свободата на труда, бизнеса, търговията, правата на собственост и липсата на корупция.

Всяка страна получава точки, като максималният им брой е 100. Колкото повече точки има страната, толкова по-малка е държавната намеса на пазара, отбелязва ДПА.
България се нарежда на 26 място от общо 43 европейски страни в класацията, но точките й са под средните за региона, се посочва в коментара към класацията.

Според бележките към класацията България е устояла сравнително добре на световния икономически срив, като икономиката е била подкрепена от една общо взето разумна финансова политика и стабилно управление на държавния дълг.

Хонконг продължава да бъде страната с най-свободна икономика за 17-та поредна година с 89,7 пункта. На второ място се нарежда Сингапур с 87,2 пункта, а на трето Австралия, следвана от Нова Зеландия и Канада, информира ДПА.

На последно място е Северна Корея, една от 32-те страни, сред които е и Мианмар, определени като държави с ограничени свободи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.