Стандартите трябва да са задължителни, а не доброволни, смята Павлина Параскова, шеф на Института по консервна промишленост
Въвеждането на минимален задължителен стандарт и за лютеницата поиска вчера шефката на Института по консервна промишленост Павлина Параскова. БДС има вече за киселото мляко и сиренето, а за месните продукти бяха приети "утвърдени стандарти".
Цяло поколение израсна, без да познава истинския вкус на лютеницата, твърди Параскова. Оригиналната се правела с много пюре от пиперки, което обаче било по-скъпо. Имало и много ръчен труд.
Различни проучвания обаче показали, че хората са готови да дадат по над 10 лв. за кг качествена лютеница. Работело се и по създаване на "лютеница за деца", която да бъде задължителен елемент от здравословното хранене на подрастващите.
Стандартите трябва да са задължителни, а не доброволни, смята шефката на Иститута. Можело да има минимални изисквания.
По света ги наричали стандарти за идентичност. Например във Франция имало 100 само за различните видове сирене.
В момента у нас се продават масово кисели млека с вносни закваски, твърди още Параскова.