1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 2/3 от храните в България са внос

Близо 2/3 от храните в България са внос

Земеделският сектор продължава да бъде силно неефективен заради липсата на комасация

Близо 2/3 от храните и суровините за хранително-вкусовата промишленост са били внос през 2009 г., сочи анализ на Българската стопанска камара (БКС), пише "Дневник". Делът е над 80% при всички видове групи продукти, с изключение на хлебните изделия, които се произвеждат основно с български суровини и имат тежест от 23.6% от търговията с храни, показва анализът.

Въпреки че няма официални данни за 2010 г., допитване до браншови сдружения показва, че очакванията са тенденцията да продължи.

През 2009 г. на дребно са продадени основни храни, включително и безалкохолни напитки, за 7.4 млрд. лв. От тях тези от внос или произведени с вносни суровини са за близо 4.7 млрд. лв., или 64 на сто. Много висок е делът на продуктите в категориите, където има български суровини. Така например при месото и месните храни чуждата продукция заема 84 на сто от пазара.

От съюза на месопреработвателите съобщиха, че за 2009 г. 44 на сто от потреблението на говеждо месо и 62 на сто от свинското е от внос. При птичето месо, където има и силно българско производство, 57% от потреблението също е на чужда продукция. Вероятно за 2010 г. ще бъде отчетено засилване на тенденцията, тъй като общо внесените месни продукти се увеличават от 184 на 206 хил. тона при сравнително постоянно потребление, става ясно от данните на асоциацията.

От асоциацията на животновъдите съобщиха, че през миналата година производството и на месо, и на мляко е намаляло заради шоковото поскъпване на фуражите. Обясниха също така, че неблагоприятно на сектора се отразяват проблемите с изплащането на земеделски субсидии. Според данните за 2009 г. висок е и делът на вносните зеленчуци и плодове - съответно 78 и 77 на сто.

От стопанската камара смятат, че "за земеделска страна с добри природно-климатични дадености вносът на храни спрямо общите продажби на дребно е изключително висок, като този дял продължава да нараства". Отделно от това политиката в сектора, включително и евросубсидиите, не са довели до нарастване на дела на местната продукция, която се реализира в страната.

"Доминирането на вноса не е следствие на засилен износ на земеделска продукция, тъй като през изследвания период се очертава рязко намаление на производството на основните земеделски продукти", казват още от камарата.

Според анализа земеделският сектор продължава да бъде силно неефективен заради липсата на комасация, "неточно фокусиране на финансовия ресурс за сектора", неритмичните плащания и трудния достъп на производителите до пазарите на дребно. Проблем е и липсата на квалифицирани кадри, казват още от камарата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.