1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Борсовите цени на зърното и слънчогледа у нас вече са близо до европейските

Борсовите цени на зърното и слънчогледа у нас вече са близо до европейските

Слънчогледовото олио на борсата в Ротердам продължава да пада

Цените на офертите "продава" на зърното и слънчогледа на Софийската стокова борса (ССБ), които през последните няколко седмици определено бяха по-високи от средните на Европа, тази седмица вече са със стойности близо до европейските.

Продължава да е валидна подадената миналата седмица на ССБ оферта за покупка на хлебна пшеница при цена от 250 лв./т без включен ДДС , като предлаганото количество е значително увеличено до 16 хил. т. Царевицата на ССБ тази седмица се предлага не само по 220 лв./т, както миналата седмица, а и по 200 лв./т.

Същевременно през последните дни цените на зърното на борсата в Будапеща, след впечатляващия спад през три поредни седмици, отбелязаха известно покачване, като сега (преизчислени в лева) са съответно 248 лв./т за пшеницата (покачване от 24 лв./т за седмица) и 170 лв./т за царевицата (покачване от 13 лв./т за седмица). Причината е въвеждането от 27 октомври в ЕС на мита за внос на зърно от страни извън общността, което ограничи възможността за внос в Европа на евтино зърно от Русия и Украйна. 

Котировките на пшеницата и царевицата в Чикаго съвсем леко се покачиха за седмица и сега са съответно 198 долара/т и 161 долара/т.

Цената „продава” на маслодайния слънчоглед на ССБ тази седмица твърдо спадна на 420 лв./т. Така тя почти се изравни с тази в Будапеща, която, след няколко срива от лятото насам, тези дни се покачи с 26 лв./т до 412 лв./т.

Затова пък цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължава да пада - тази седмица с 55 долара/т, до 895 долара/т, т.е. сега е точно половината от задържалата се през пролетта и зимата цена около 1700-1800 долара/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.