1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Браншовата организация поиска повторни проби за месните продукти със соя

Браншовата организация поиска повторни проби за месните продукти със соя

Стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв е процентът

Асоциацията на месопреработвателите настоява да бъдат направени повторни проби на месните продукти по стандарт "Стара планина" с открита соя. Ако трябва, пробите да бъдат изпратени в чужбина, поиска председателят на сдружението Кирил Вътев.

Вчера, 13 октомври, на извънредна пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че в продукти от новия стандарт "Стара планина" на четири фирми е открита соя. Става дума за карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Ун имес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора. Три от фирмите са членове на асоциацията.

Вътев заяви, че става дума за следи от соя и пшенични протеини, останали в подправъчните смеси. Според него, по всички европейски регламенти съдържанието на съставки, които са под 2% не се обявява на етикетите. Министърът на земеделието Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв е процентът и допълни, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно.

 

Етикети АМБ, соя, БДС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.