Стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв е процентът
Асоциацията на месопреработвателите настоява да бъдат направени повторни проби на месните продукти по стандарт "Стара планина" с открита соя. Ако трябва, пробите да бъдат изпратени в чужбина, поиска председателят на сдружението Кирил Вътев.
Вчера, 13 октомври, на извънредна пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че в продукти от новия стандарт "Стара планина" на четири фирми е открита соя. Става дума за карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Ун имес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора. Три от фирмите са членове на асоциацията.
Вътев заяви, че става дума за следи от соя и пшенични протеини, останали в подправъчните смеси. Според него, по всички европейски регламенти съдържанието на съставки, които са под 2% не се обявява на етикетите. Министърът на земеделието Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв е процентът и допълни, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно.