1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Две трети от софиянци искат да купуват яйца от свободни кокошки

Две трети от софиянци искат да купуват яйца от свободни кокошки

Цената им е по-висока

75% от клиентите на хипермаркетите в София биха купили яйца от кокошки, отглеждани свободно, ако можеха да ги разпознават в магазина, сочат данни от проучване на агенция "Факт маркетинг", направено по поръчка на сдружение "На ти с природата". На 15-16 ноември са интервюирани 475 души на възраст между 25 и 65 години, които са клиенти на три от големите вериги-хипермаркети в София.

Според проучването, 1/4 от клиентите в хипермаркетите купуват яйца всяка седмица, най-често по 6 или по 10 броя в опаковка. Стандартният избор на купувача се определя от три основни показатели – срокът на годност на яйцата, фирмата-производител и размерът на яйцето. Цената е определяща за избора на покупка при едва 10% от интервюираните. За 60% информацията върху опаковките на яйца е важна и те обикновено я четат. Въпреки това, изключително малко от потребителите разпознават кодовете, които определят системата за отглеждане на кокошките, които са снесли съответните яйца. Едва 10% от интервюираните казват, че знаят значението на кодове 01 BG, 02 BG и 03 BG, които стоят пред ветеринарния регистрационен номер на производителя върху етикета. Същият код се намира и върху печата на яйцето. Свободно отглеждане - 1; Подово отглеждане в закрити помещения - 2; Клетъчно отглеждане - 3; Биологично производство - 0.

Въпреки ниската разпознаваемост на значението, на задължителния по Наредба № 1 код, 70% от интервюираните знаят за съществуването на различни системи за отглеждане на кокошки-носачки и 75% директно заявяват, че ако имаше по-ясна идентификация в магазина, като например по-големи видими табели за яйцата, описани не само по цена, но и по система на отглеждане, биха си купували от по-хуманните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.