1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Енергията, тютюнът, алкохолът и кафето в Румъния поскъпват

Енергията, тютюнът, алкохолът и кафето в Румъния поскъпват

Акцизите следващата година ще бъдат изчислявани при курс 4,3001 леи за евро

Енергията, тютюнът, алкохолът и кафето в Румъния ще поскъпнат от следващата година след преизчисляване на акцизите при курс 4,3 леи за евро - с 0,8 процента по-висок от курса, използван за изчислението на акцизите тази година, съобщи Медиафакс, цитирана от БТА.

Акцизите следващата година ще бъдат изчислявани при курс 4,3001 леи за евро, съобщи днес Централната европейска банка. Курсът, при който бяха изчислявани акцизите тази тази година, беше 4,2655 леи за евро.

Нивото на акцизите в леи се определя чрез превръщане в леи на сумата, изразена в евро, при обменния курс, обявен от ЕЦБ в първия работен ден на месец октомври. Приходите от акцизи в общия консолидиран бюджет се повишиха през първите осем месеца с 16,2 процента до 12,46 милиарда леи.

Делът на акцизите в общия обем на приходите е над 10 процента. За следващата година правителството очаква приходи от акцизи в размер на 21,75 милиарда леи - с 8 процента над прогнозираните за тази година. При това ниво покачването на курса означава допълнителни приходи от около 175 милиона леи в бюджета, отбелязва агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.