1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фалшиви млечни и мeсни продукти на пазара в Русия

Фалшиви млечни и мeсни продукти на пазара в Русия

Използват се и различни хранителни добавки, които не са разрешени от държавните стандарти

Около 67% от всички месни консерви и голяма част от млечните продукти на руския пазар не отговарят на държавните изисквания за безопасност и качество. Проучването е проведено от Съюза на индустриалците и предприемачите.

Изследването показва, че съдържанието на продуктите не съответства на състава, посочен върху етикетите. Това е установено при две трети от тестваните месни консерви. На пазара има и около 4 милиона тона фалшиви млечни продукти. Ситуацията с производството на такива храни е много сериозна, заявяват от Комисията за стандартизация и оценка на съответствието.

В усилията си за намаляване на разходите много от производителите на хранителни стоки са започнали да заменят традиционните съставки с по-евтини. Близо 76% от всички сирена, предлагани в магазините, се произвеждат с палмово масло, вместо млечни съставки. Използват се и различни хранителни добавки, които не са разрешени от държавните стандарти. Според проучването, на руския пазар липсва ефективен ветеринарно-санитарен контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.