1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хърватия дава 592,5 млн. евро за развитие на млекопроизводството

Хърватия дава 592,5 млн. евро за развитие на млекопроизводството

Изпълнението на програмата ще доведе до увеличаване на популацията на млечни крави, кози и овце

За да насърчи развитието на сектора на млекопроизводството, Хърватия стартира програма на стойност 592,5 милиона евро, както и план за действие за изпълнение на програмата до 2025-та, за който са заделени 141,7 милиона.
 
Министърът на земеделието на Хърватия Мария Вучкович каза, че програмата е основен документ, първият по рода си, определящ цели и стратегии, насочени към повишаване на конкурентоспособността на млечния сектор в бъдеще.
 
Като се има предвид значението на производството на млечни продукти и недостатъчното ниво на технологично развитие на производството, са необходими системни инвестиции за адаптиране към съществуващите стандарти и подобряване на конкурентоспособността и производствените технологии, както и на условията на отглеждане, при спазване на високите стандарти за опазване на околната среда и хуманно отношение към животните, обявиха от аграрното ведомство в Загреб.
 
Програмата представя секторни цели, приоритети и мерки за постигане на тези цели. Те са три - увеличаване на броя на кравите, овцете и козите за производство на мляко, повишаване на производителността чрез усъвършенстване на технологиите и сътрудничество с асоциациите на фермерите за подобряване на генетиката на добитъка и осигуряване на наличието на достатъчен производствен капацитет.
Изпълнението на програмата ще доведе до увеличаване на популацията на млечни крави, кози и овце. Общото производство на краве мляко се очаква до края на 2030 година да достигне около 630 милиона литра, на овчето мляко - 8,4, а на козето мляко -11,2 милиона литра. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.