1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебопроизводители твърдят, че няма основание за поевтиняване на хляба

Хлебопроизводители твърдят, че няма основание за поевтиняване на хляба

През зимния период производствените разходи във фурните се увеличават, заявяват търновските хлебопроизводители

 

Няма основание за поевтиняване на хляба, смятат хлебопроизводителите от Великотърновска област. На неговата цена влияе не само пшеницата, но и горивата, маята, заплатите, вложените инвестиции. Тя зависи и от качеството. Върху качеството на хлебните изделия оказва влияние и конкуренцията, която в областта е много голяма, обясняват производителите, цитирани от в. "Янтра Днес".

“Засега няма да променяме цената на хляба”, категоричен е и Лъчезар Лазаров, собственик на хлебозавода в Стражица. През зимния период производствените разходи във фурните се увеличават. Заради ниските температури се използва повече енергия, повече хлебна мая. Това се отразява на себестойността на хляба, която няма да се понижи. Поевтиняването на хлебната пшеница под 200 лв./т, докато м.г. тя се изкупуваше дори и над 500 лв., повлече след себе си цената на брашното, което сега се купува по около 600 лв./т.

Хлябът обаче не поевтинява заради поскъпналите ток и горива, задължителната модернизация на фурните, повишените заплати на персонала, за да не напускат хората работа, защото е известно, че трудът в хлебопекарните е сред най-ниско платените.

Информацията е, че има градове в страната, където хлябът е по-евтин. В Монтана например миналата седмица той за пореден път поевтиня и един кг вече се продава по 90 ст. - 1 лв. В областта цената се задържа една и съща повече от година, независимо колко струва пшеницата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.