Отчетен е ръст от над 4 %
До рекордно ниво за последните пет години се покачи през декември индексът на храните, изготвян от ФАО всеки месец. Заради поскъпването на растителните масла, захарта и млякото е отчетен ръст от над 4 процента до 182-ва пункта.
ФАО
За цялата 2019 година средният индекс е 171 пункта, което е с 3 над този от 2018-та, като изостава с 58 пункта от все още валидния рекорд от 230, постигнат през 2011 година.
Зърно
През декември ФАО отчита поскъпване на зърното с процент и половина до средно 164. Причини за повишението са голямото търсене от страна на Китай, логистични проблеми във Франция, където стачките в транспорта продължават и сега, както и несигурността относно развитието на посевите заради неблагоприятни метеорологични условия в някои страни.
Цените на растителните масла са скочили с 9 % и половина до 165 пункта, най-високото ниво за последните 25 месеца. Това се дължи на поскъпването при палмовите, соевите и рапичните продукти. Най-голямо е повишението при палмовото масло, където има значителен ръст на търсенето за производство на биогорива в комбинация с намалено предлагане.
Млечни
Млечният индекс достига през декември 199 пункта, или 3 процента повече, отколкото през ноември. Тук поскъпването е причинено най-вече от сиренето, чиято цена през предходните три месеца беше паднала с общо 8 на сто.
Месо
При месото експертите от ФАО не установяват големи промени през последния месец от годината. Балансираното развитие се дължи на поскъпването при свинското, както и на поевтиняването при говеждото.
За трети пореден месец се покачва захарният индекс, този път с близо 5 процента до 190,3 пункта. Според анализаторите причината е по-високата цена на суровия петрол, накарала бразилските преработватели да използват захарната тръстика по-скоро за производството на етанол, отколкото за захар.