1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на селскостопански продукти и храни от Бавария през 2016 година е достигнал рекордни стойности

Износът на селскостопански продукти и храни от Бавария през 2016 година е достигнал рекордни стойности

Основен купувач и през миналата година е била Италия

Износът на селскостопански продукти и храни от Бавария през 2016 година е достигнал за седми пореден път рекордни стойности. В сравнение с 2015-та има ръст от 1 процент до почти 9 милиарда евро, съобщават от земеделско министерство.

Бавария е най-голямата провинция в Германия с малко повече от 70 хиляди квадратни километра площ. Селското стопанство е един от основните стълбове на икономиката, като стойността на аграрната продукция надвишава 11 милиарда евро годишно. Това прави провинцията един от най-големите производители на храни в Европа. Баварските фермери прибират една шеста от зърното в Германия, издояват една четвърт от млякото и произвеждат 25 на сто от говеждото месо. Близо 40 процента от германските сирена също са от Бавария.

През миналата година баварският износ бележи двуцифрен ръст към Полша, Румъния, Белгия, Съединените щати, Южна Корея и Мексико. Подобрили са се резултатите и при експорта към Великобритания и Австрия, с което се компенсира изцяло лекия спад при доставките за Холандия.

Най-търсените баварски стоки през 2016-та са били сирената със стойност от милиард и половина евро, следвани от млякото и други млечни продукти за над 1 милиард евро. Месото и колбасите се нареждат на трето място с около 1 милиард евро.

Основен купувач и през миналата година е била Италия – страната е внесла стоки за близо 2 милиарда евро. Втората позиция е за съседна Австрия с малко над 1 милиарда, Холандия остава на трето място, въпреки лекия спад, с 900 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.