1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Картофите поскъпват до 1,8-2 лв. за кг до седмица

Картофите поскъпват до 1,8-2 лв. за кг до седмица

До началото на 2011 г. те струваха на едро около 55-60 ст./кг, а по пазарите бяха средно 80 ст./кг

До седмица картофите ще стигнат 1,80-2 лв. за килограм по магазините и пазарите. При тях е следващият ценови шок. Това прогнозира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от "24 часа".

И през миналата седмица е продължила тенденцията за поскъпване на картофите. На едро цената вече е средно 1,04 лв. за кг. Преди дни в Ардинско била купена последната останала партида българска стока. Затова и търговците прогнозират, че до седмица ще има ново поскъпване на едро и ще станат около 1,20 лв./кг, обясни Стойчев.

В България се внасят картофи от Германия, Австрия, Франция, Холандия, Белгия и Турция. И в тези страни обаче цените се вдигнали от 15 на 32 евроцента от началото на годината. С транспортните разходи и около 10% печалба за търговеца цената минавала левче.

Двойно е паднало пък българското производство на картофи след 2005 г. и оттогава всяка година се налага да вкарваме големи количества, показва анализът на комисията по стоковите борси.

Потреблението у нас e било 410 хил. тона - 230 хил. за директна консумация и 180 хил. за преработка. В същото време в България вече се вадели по едва 230 хил. тона картофи. Стопаните се отказали да ги гледат заради ниските изкупни цени от 20-30 ст./кг в предишните години. До началото на 2011 г. картофите на едро струваха около 55-60 ст./кг, а по пазарите бяха средно 80 ст./кг.

През миналата седмица има покачване на цените и на зелето, чесъна и кравето масло, съобщиха от комисията по стоковите борси. Оранжерийните краставици обаче са поевтинели с 19 на сто, а олиото - с 1,1 на сто. Като цяло индексът на тържищните цени има лек спад до 1,983 пункта.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.