1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кипър бори спекулативните цени на месото със "списък на срама"

Кипър бори спекулативните цени на месото със "списък на срама"

От министерството обявиха, че в дните до Великден експертите ще продължат проверките на магазините

Пред наближаващите Великденски празници кипърското Министерство на икономиката предупреди по нестандартен начин купувачите за спекулативни цени. То изнесе "списък на срама" с имената на търговците, продаващи месото най-скъпо, предаде БНР.

Проверките на кипърската Служба за конкуренция и защита на потребителите към икономическото министерство са обхванали 65 търговци на месо в Никозия и четири други административни области в страната. Изготвеният от тях списък включва магазините както с най-високи цени, така и с най-ниски. За ориентиране на потребителите са дадени и средните цени, по които най-често се продава месото.

Най-скъпите месарници са в Лимасол. Класацията в четири от проверените 10 вида месо се оглавява от търговци в модерния крайбрежен град и те са посочени поименно в списъка.

Най-скъпо в момента на острова е агнешкото месо. То стига до 13 евро за килограм, като разликата между най-ниската и най-високата цена е 50 на сто. Списъкът с некоректните търговци отразява равнището на цените в деня на проверката.

От министерството обявиха, че в дните до Великден експертите ще продължат проверките на магазините. Те посъветваха купувачите да следят внимателно цените преди да пазаруват.

Традиционното празнично ястие на Великден в Кипър е сувла, или кипърското барбекю. То представлява големи парчета свинско, пилешко или агнешко месо, изпечени на шиш на жарава.

 

Етикети месо, цена, Кипър
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.