1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китайските компании проявяват най-голям интерес за инвестиции у нас в областта на селското стопанство, туризма и индустрията

Китайските компании проявяват най-голям интерес за инвестиции у нас в областта на селското стопанство, туризма и индустрията

Снимка:

Това стана ясно по време на българо-китайския форум за инвестиции и туризъм в Пловдив

Китайските компании проявяват най-голям интерес за инвестиции у нас в областта на селското стопанство, туризма и индустрията. Това стана ясно по време на българо-китайския форум за инвестиции и туризъм в Пловдив, в който участваха над 200 български и 130 китайски фирми. Представителите на българския бизнес пък търсят партньори от Китай в областта на туризма, търговията с храни, инженерингова дейност, каростроене, привличане на финанси за реализация на перспективни проекти в области като машиностроене и металургия. Според заместник-министъра на икономиката Виолета Лорер българското правителство е предложило на Китай да подкрепи фирми, желаещи да участват в изграждането на големи обекти у нас като автомагистрала "Черно море", карго летище в Стара Загора и разширенията на пристанищата във Варна и Бургас.

Основна част от китайските фирми на форума бяха от провинциите Дзъ Дзян (с 58 млн. население) и  Чун Цин (26 млн. население). Интересите на първите са в областта на селското стопанство - производство на царевица в България, инженеринг, туризъм, внос на храни и етерични масла, транспорт и логистика, ВЕИ. Бизнесът от провинция Чун Цин пък се интересува от покупка или дългосрочно арендоване на земеделски земи с цел производство на фураж и трюфели, туроператорска дейност, автомобилостроене, пише "Капитал дейли".

По време на форума беше проявен интерес и към индустриалните зони около Пловдив. В една от тях вече работят представителства на две големи китайски компании - държавно-частната China Volant Industry и световният гигант в електрониката Huawei. От опита ни в работата с китайски партньори знаем, че те са предпазливи бизнесмени, каза Пламен Панчев, управляващ съсобственик на фирма "Сиенит" АД, която е изградила три индустриални зони край Пловдив и сега започва четвърта.   

Какво провокира интереса

Според посланика на Китайската народна република у нас Н.пр. Гуо Йеджоу интересът към България нараства с увеличаването на българския износ към страната, който по думите му само за една година е отчел 83% ръст. За да насърчи бизнеса със страните от Централна и Източна Европа, китайското правителство е открило кредитна линия на стойност 10 млрд. USD и е "логично и очаквано българският бизнес да се възползва от това", каза Гуо Йеджоу. По данни на китайската статистика през 2012 г. стокообменът между двете страни е надминал 1.80 млрд. USD.

Административна пречка

Като основна административна пречка за китайските бизнесмени се оказа фактът, че България издава визи за пребиваване в страната само в два града - Пекин и Шанхай. Според представител на Министерството на външните работи България издава една виза за около 7 работни дни. Имало идея обаче да се направят визови центрове и да се аутсорсва работата по издаването на визите на частни фирми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.