1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леки разнопосочни изменения в средните цени на бяла кристална захар

Леки разнопосочни изменения в средните цени на бяла кристална захар

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,36 лв./кг

През периода 13 – 20 декември 2017 г. средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,36 лв./кг, с 2,2% по-ниска на седмична база. По области, стойностите се движат от 1,00 лв./кг (Добрич) до 1,66 лв./кг (Велико Търново). В сравнение с предходната седмица, в десет области се наблюдава поевтиняване на захарта на едро в рамките на 0,9% – 12,0% (най-чувствително във Варна), а в други четири – поскъпване с до 2,8% (Пловдив и Сливен).

При средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение с 1,4% спрямо предходния седмичен период, до 1,41 лв./кг. Предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,32 лв./кг (Бургас, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол) до 1,54 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Русе). В девет области се регистрира седмично поскъпване на захарта в ГТВ, достигащо до 7,6% в Пловдив, докато единствено в Перник цената се понижава, с 2,1%.
 
Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,45 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 1,90 лв./кг (Разград). Единствено в област София е налице ценово отклонение спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,3%. Това не дава отражение на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 1,62 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,21 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в област Разград – 0,41 лв./кг. В Благоевград и Кюстендил цените на захарта в по-малките магазини са с 0,09 лв./кг по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги.
Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,05 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Добрич – 0,38 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,61 лв./кг. В осем области цените на дребно в ГТВ са в рамките на 0,06 лв.кг - 0,29 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО във Велико Търново, където продуктът се предлага на цена, с 0,06 лв./кг под тази на едро в същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.