1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министър Найденов проведе среща с новия посланик на Монголия Церендорж Ганхуяг

Министър Найденов проведе среща с новия посланик на Монголия Церендорж Ганхуяг

През 2009 г. реализираният аграрен износ на страната ни за Монголия е в размер на 498 хил. щ. д.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с Н. Пр. Церендорж Ганхуяг, извънреден и пълномощен посланик на Монголия в Република България. Двамата обсъдиха финализирането на Споразумение за изпълнение на Програмата за техническа помощ в сферата на селското стопанство между България и Монголия. Техническата помощ предвижда да бъдат предоставени на монголската страна технически съоръжения за оранжерии и трактори. Тази помощ е част от Споразумение за уреждане на разплащанията между правителството на Монголия и правителството на Република България  подписано на 9 октомври 2008 г.

На срещата посланик Ганхуяг посочи, че Монголия иска да почерпи опит от България за покриването на европейските стандарти в производството на селскостопанска и хранителна продукция. Той подчерта, че от тяхна страна има интерес и за установяване на контакти с български млекопреработвателни предприятия и винзаводи. Министър Найденов посочи, че българските продукти са известни в цял свят, като даде пример с киселото мляко в Япония, така че Монголия също може да бъде добър пазар за българските продукти. Той заяви готовност за сътрудничество с Монголия в сферата на селското стопанство и подчерта, че българската страна ще сътрудничи за покриването на стандартите на ЕС.

По данни на Националния статистически институт /НСИ/, за периода 2007 г. – 2009 г. България формира положително външнотърговско салдо в търговията със селскостопански стоки с Монголия. През 2009 г. реализираният аграрен износ на страната ни за Монголия е в размер на 498 хил. щ. д. Водещо място в експортната листа на страната през 2009 г. заемат вината от прясно грозде - 221,3 тона, на стойност 321 хил. щ. д.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.