1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министър Найденов с нота към ЕК за мултикомпаниите

Министър Найденов с нота към ЕК за мултикомпаниите

Снимка:

Писмото е свързано с резултатите от проверката на съдържанието на съставките на храни и напитки, предлагани от големи компании на българския пазар

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи пред български журналисти в Брюксел, че е подготвил писмо до еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали. Писмото е свързано с резултатите от проверката на съдържанието на съставките на храни и напитки, предлагани от големи компании на българския пазар. Основание за писмото са резултатите от проверката на Асоциацията на потребителите в Словакия, оповестени преди месец.

Резултатите показаха, че продукти с една и съща марка имат различно съдържание на пазара в източната и западната част на ЕС. Тези данни не бяха отхвърлени от производителите. Мирослав Найденов пита ЕК дали има други подобни сигнали и как възнамерява да реагира. Той отбеляза, че влагането на различни съставки в продукти с еднаква марка в различните страни не е нарушение на действащото законодателство. Темата е деликатна, големите многонационални компании имат лоби навсякъде, един министър трудно би могъл да се справи, но имам пълната подкрепа на премиера, добави Найденов.

Той посочи, че България е съобразила своята хранителна промишленост с най-съвременните изисквания, като по някои показатели изпреварва т. нар. "стари" страни в ЕС. Българският министър коментира, че след като страната ни изпълнява тежки условия, включително и за Шенген, е редно българите да бъдат третирани като пълноправни европейски граждани и по отношение на храните и напитките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.