1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млякото поевтинява, има ли тенденция на ценови спад?

Млякото поевтинява, има ли тенденция на ценови спад?

Редица големи вериги в Германия обявиха поевтиняване на прясно и кисело мляко, сметана и извара

От няколко дни цените на дребно на млечните продукти в Германия вървят надолу. Редица големи вериги обявиха поевтиняване на прясно и кисело мляко, сметана и извара. Означава ли това, че инфлацията при хранителните стоки е на път да обърне посоката?
 
Засега въпросът не намира еднозначен отговор, въпреки че в най-голямата верига цените на повече от 50 млечни продукта са намалени с до 15 %. Тенденцията започна още през април, когато веригите обявиха понижение при маслото и кафето.
От сдружението на търговците на храни изтъкват, че поскъпването беше предизвикано от редица фактори – суровини, енергия, опаковки и логистика.  Пазарни анализатори коментират, че тази година инфлацията при хранителните стоки няма да е толкова висока, колкото през 2022. Въпреки това, като цяло не се очаква сериозен спад. В момента поевтиняват предимно собствените марки на веригите, най-вече при онези от ниския ценови диапазон. Те са първите, които реагират на по-малките разходи за енергия и суровини. И макар че при някои продукти цените тръгнаха надолу, инфлацията при храните остава висока. През май тя беше 14,9% на годишна база.
 
Поевтиняването на млечните продукти в момента се дължи основно на голямото предлагане на мляко в Германия и Европа. Тази тенденция обаче може да е краткосрочна, а за есента се очаква дори ново повишение, коментират от млечната индустрия. Прогнозата отговаря и на очакванията на потребителите. В наскоро проведена анкета 70% смятат, че предстои ново поскъпване на хранителните стоки. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.