1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,30 лв./литър до 2,79 лв./литър

На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,30 лв./литър до 2,79 лв./литър

В седем от областите се отчита понижение на цените

През последната седмица не се наблюдават значителни изменения на средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода 21-28.03.2012 г. е 2,48 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходния период.

На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,30 лв./литър до 2,79 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Хасково, а най-високи във Варна. В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки ценови колебания в двете посоки. В седем от областите се отчита понижение на цените, като най-значително то е в Хасково (с 0,10 лв./литър или 4,2%), Ямбол (с 0,08 лв./литър или 3,3%) и Бургас (с 0,07 лв./литър или 2,8%). В осем области цените на едро на олиото бележат повишение, най-съществено в Стара Загора и Сливен, съответно с 0,08 лв./литър или 3,2% и 0,06 лв./литър или 2,6%.

В сравнение с предходния период, средните цени на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележат леко понижение с 0,01 лв./литър, а тези в другите търговски обекти (ДТО) - изменение също с 0,01 лв./литър, но в посока нагоре.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в ГТВ е 2,87 лв./литър. В тези магазини олиото се предлага на цени от 2,65 лв./литър (Пловдив) до 3,03 лв./литър (Кърджали). В шест от областите цените в ГТВ отбелязват понижение с между 2,3 и 5,2%, най-значително във Враца и Монтана (с по 0,15 лв./литър или 5,2%). В пет области (Перник, Русе, София, Търговище и Варна) олиото се търгува на по-високи цени спрямо предходната седмица, като повишението е в рамките на 0,5 – 2,7%. 

През периода на наблюдението средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в ДТО е 3,01 лв./литър.

В малките търговски обекти на страната олиото се предлага в ценовия диапазон от 2,80 лв./литър (Добрич) до 3,29 лв./литър (София). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в шест области. В Добрич, Варна и Хасково олиото се предлага на малко по-ниски цени в сравнение с предходния период, с между 0,4 и 1,6%. В други три области цените на дребно в ДТО бележат повишение, по-значително в София и Перник - съответно с 0,19 лв./литър или 6,1% и с 0,10 лв./литър или 3,4%, а слабо изразено – в Шумен (с 0,05 лв./литър или 1,8%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети продължават да са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,14 лв./литър. За поредна седмица тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,45 лв./литър). В пет от областите цените в ГТВ са по-високи от тези в по-малките магазини, като разликата достига до 0,08 лв./литър отново в Сливен и Ямбол.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистриран в Ямбол (0,61 лв./литър), а за ДТО – в София (0,75 лв./литър). През едномесечния период на наблюдение (мсец март 2012 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната е относително спокоен.

Към края на месец март средната цена на едро за страната бележи леко повишение с 3% спрямо същия период на предходния месец, като достига 2,48 лв./литър. В същото време, средно за страната, цените на олиото на дребно както в големите супермаркети, така и в малките магазини остават без съществена промяна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.