1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На международните борси цената на суровото олио пада

На международните борси цената на суровото олио пада

Очаква се и у нас да има осезаемо намаление на годишна база

Цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам, и тази седмица (както е почти постоянно от два месеца насам), продължи да пада, достигайки с настоящите 845 долара/т (спад от 30 долара/т за седмица) почти двугодишно дъно. Като се има предвид, че специализираната борса в Ротердам е определяща в Европа за цените на едро на маслата за консумация, то би трябвало (при следване на пазарните принципи) да се очаква, че и у нас ще има осезаемо намаление на годишна база на цената на слънчогледовото олио на едро и на дребно.
Маслодайният слънчоглед на борсата в Будапеща също продължи да поевтинява, като към днешна дата цената му(преизчислена в лева) е 377 лв./т (спад от 19 лв./т за седмица). На този фон на Софийската стокова борса (ССБ) има предложение за покупка на сравнително голямо количество слънчоглед при цена от 330 лв./т.
На ССБ през седмицата се предложи малко количество висококачествена пшеница при цена от 260 лв./т, но оферти за покупка няма. Офертата за покупка на царевица при цена от 190 лв./т (над средноевропейската цена) също не получи насрещни оферти, при положение че миналата седмица на борсата се предлагаше царевица за 220 лв./т.
Цените на основните зърнени култури на международните борси в Европа и САЩ тази седмица запазиха нивата си от миналата, укротявайки почти постоянния си спад (особено в Европа) в една или друга степен през последните няколко седмици. Актуалните котировки на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 232 лв./т и 160 лв./т. В Чикаго дата цената на хлебната пшеница е 198 долара/т, а на царевицата – 148 долара/т.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.