1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На ССБ предлагат пшеница с цена под европейската

На ССБ предлагат пшеница с цена под европейската

Купувачи няма

Оферта за продажба на голямо количество пшеница - 15 хил. т, при цена от 235 лв./т беше предложена тази седмица на Софийската сткова борса (ССБ), но насрещни оферти за покупка нямаше. Тази цена към момента е изгодна за купувачите, като се има предвид, че към днешна дата котировките на хлебното зърно на борсата в Будапеща (където цените на зърното са около средните за Европа) са 243 лева за тон, а на царевицата – 165 лева за тон. Причината за липсата на интерес се дължи на наличността на големи количества жито в страната вследствие на високата реколта, независимо че вече известни количества са изнесени. Напоследък обаче и в Европа е намаляло търсенето на зърно. Допуска се и още по-голям спад на цените, именно поради което наскоро ЕК обяви за интервенционното изкупуване на зърно по цена по 101 евро за тон, когато пазарната му цена падне под посочената. Тази възможност пък вероятно е другата основна причина за липсата на оферти за покупка на зърно – търговците изчакват евентуално още по-голям спад на цената му.

Според запознати от бранша, финансовото положение на част от производителите на пшеница в странанта изобщо не е завидно, защото те задържаха умишлено пшеницата първите 1-2 месеца след прибирането й, изчаквайки вдигането на цената над 250-260 лева за тон, а цените паднаха.

Възможно е част от производителите на зърно да нямат достатъчно средства за сеитба и отглеждане на следващата реколта, защото цените на земеделските консумативи не падат със същите темпове, а имат и кредити за връщане. Не случайно ЕК разреши за следващата година по-големи възможности на субсидиране на земеделците от националните бюджети на страните от ЕС.

И тази седмица на борсата в Ротердам цената на суровото олио продължи да пада, като вече е 810 долара/т (спад от 35 долара/т за седмица), т.е. само 45% от цената от тази пролет от 1800 долара/т. Този драстичен спад се дължи не само на високата реколта от маслодаен слънчоглед в цяла Европа, но и на намалената консумация на олио от потребителите.

Това стана, тъй като поради прекалено високите цени (донякъде изкуствено поддържани) на олиото през миналата година, които почти стигнаха тези на зехтина, част от потребителите на дребно в чужбина и у нас се преориентираха към употреба на зехтин (макар и от по-обикновени марки) и едва ли скоро отново ще променят вкусовете си.

А що се отнася до цената на маслодайния слънчоглед, на борсата в Будапеща той запази цената (преизчислена в лева) си от миналата седмица от 377 лева за тон. Подобно е положението и при цените на зърното в Чикаго, които съвсем леко поевтиняха спрямо предходната семица и котировките на пшеницата са 188 долара за тон, а на царевицата – 143 долара за тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.