1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Новият стандарт за хляба гарантира качество

Новият стандарт за хляба гарантира качество

Очаква се за Великден хлябът по стандарта да бъде на трапезата на всеки българин

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че е изключително развълнуван при представянето на новия стандарт за трите вида хляб – „България”. Той допълни, че никой не е по-голям от хляба. Обещал съм на потребителите няколко простички неща: „Да сложат на трапезата си истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и най-вече истински хляб.”, каза министърът. Той и присъстващите журналисти имаха възможността да опитат първата партида хляб произведен по стандарта и приготвен само от  брашно, мая, сол и вода, без никакви подобрители и консерванти.

Очаква се за Великден хлябът по стандарта да бъде на трапезата на всеки българин.  В търговските вериги стандарт „България” ще се предлага само със специално обозначение съдържащо логото върху опаковката, а в случаите когато не е опакова обозначението ще бъде върху щанда.

За първи път браншовите организации по веригата зърно – брашно – хляб се обединиха и съвместно с Българската агенция по безопасност на храните участваха в изработването на стандарта. Това каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева и допълни, че той е съобразен с модерните технологии.

Срокът на годност за качествения хляб е намален до две денонощия, посочи още Кукушева и обясни, че и към момента в България хлебопроизводители правят хляб, който се припокрива с този стандарт. Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите заяви, че в състава на хляба ще бъдат използвани естествени продукти, с което ще се гарантира неговото качество. Оцветители, избелители и консерванти няма да се допускат и в суровината, от която той ще се прави. Освен за хляба – стандартът „България” ще се отнася и за брашната.

Д-р Йордан Войнов, изп. директор на БАБХ, от своя страна заяви, че контролните органи на агенцията ще следят стриктно за качеството на продукта, като поне веднъж месечно ще извършват проверки на място. Глобите, които ще се налагат на нарушители са в размер от 500 до 10 000 лева, като може да се стигне и до отнемане на лиценза за производство по стандарта.  

Новият стандарт за хляба не е задължителен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.