1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото поевтиня на борсите и в малките магазини

Олиото поевтиня на борсите и в малките магазини

В големите търговски вериги олиото се предлага в ценовия интервал от 2,29 лв./литър до 2,69 лв./литър

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в по-малките търговски обекти отбелязват известно понижение през периода 13 – 20 декември 2017 г.,  спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,72 лв./литър (Плевен и Хасково) до 2,22 лв./литър (Смолян). В дванадесет области се регистрират разнопосочни седмични изменения на стойностите в границите от -5,5% (София) до +3,7% (Пловдив), което води до понижение на средната цена на едро за страната с 0,5%, до 1,97 лв./литър.

В големите търговски вериги (ГТВ) олиото се предлага в ценовия интервал от 2,29 лв./литър (Стара Загора) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с предходната седмица, в единадесет области се наблюдава поевтиняване на продукта, достигащо до 4,1% (Бургас, Варна, Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол), а в други осем – поскъпване от 2,1% до 12,2% (най-значително в Търговище). Тези изменения се компенсират и средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ остава 2,42 лв./литър.

Цените на олиото в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 2,33 лв./литър (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,67 лв./литър (Търговище). Седмична промяна на стойностите се наблюдава в седем области, като в шест от тях е налице понижение, в рамките на 0,4% (Варна) – 7,9% (Габрово), а единствено в София – повишение – с 0,8%. В резултат, средната цена за страната намалява с 1,2% на седмична база, до 2,47 лв./литър.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,28 лв./литър в Търговище. Изключение правят пет области, където цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./литър (Благоевград и Кюстендил) по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,45 лв./литър за големите супермаркети и 0,50 лв./литър за по-малките магазини, като е най-голям в Плевен – 0,78 лв./литър за ГТВ и 0,93 лв./литър за ДТО.

 

Етикети олио, цени, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.