Влиза в сила след два месеца
Вече е определен стандартът за българското бяло саламурено сирене. То трябва да е произведено изцяло от сурово мляко. Стандартът обаче ще бъде въведен след два месеца.
Всички млекопреработватели могат да произвеждат истинското бяло саламурено сирене. Останалите сирена, в които са вложени и други съставки, а не само сурово мляко не могат да носят това име, съобщи проф. Мария Балтаджиева от Университета по хранителни технологии в Пловдив. „Всички други варианти извън традиционното трябва свободно да се развиват, но те няма и не бива да носят това име. Освен това няма да отговарят на онези показатели, които са заложени в стандартите.” По повод въпросът, дали е посочен какъв да бъде срокът за зреенето, тя отговори: „Абсолютно, за кравето сирене задължително е 30 дни, обаче ние поставихме 60 дни за всички видове сирена.” Рецептата за българско бяло саламурено сирене е внесена в Института по стандартизация, но сега трябва да се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Едва, когато се постигне съгласие може да бъде одобрен стандарта за сиренето.