1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Остра критика от Володимир Зеленски

Остра критика от Володимир Зеленски

Забраната за внос беше обявена едностранно от петте държави и след това одобрена и от Европейската комисия

На фона на отказа на Русия да продължи черноморския коридор украинският президент Володимир Зеленски направи онова, което се очаква от него и призова Европейския съюз да отвори границите си за аграрните продукти от неговата страна. По думите му европейските институции имат по-разумни ходове от това да забраняват вноса на определени продукти.
 
Във видеообръщение, излъчено през нощта срещу вторник, Зеленски отправи остра критика към петте държави от Съюза, които забраниха вноса на украинско зърно и други продукти, в това число и България. Президентът настоя ограниченията, които в момента са със срок до 15 септември, наистина да отпаднат на тази дата.
 
В своето обръщение Зеленски подчерта, че всяко удължаване на тези ограничения е напълно неприемливо за Украйна и в никакъв случай не е европейско. Затова след 15 септември не бива да има нова блокада от страна на Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България.
Забраната за внос беше обявена едностранно от петте държави и след това одобрена и от Европейската комисия. Сега тези страни искат удължаване на срока и след посочената дата, ако дотогава Комисията не намери друго решение.
 
От своя страна Зеленски посочи, че обсъжда с украински експерти как аграрната продукция да преминава през територията на Европейския съюз. В Киев търсят решение, което да е в духа на Европа, изтъкна той. Според него удължаването на забраната няма да се приеме като приятелски жест, а като дискриминация. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.