1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо остана сравнително спокоен

Пазарът на агнешко месо остана сравнително спокоен

Цените на агнешката плешка в ГТВ са средно с 0,25 лв./кг по-ниски от тези в ДТО

През периода 17 – 24 февруари 2016 г. в почти цялата страна цените по веригата на предлагане на агнешко месо се задържат на нивата от предходната седмица. Само в две области са отчетени колебания на цените на агнешките разфасовки в по-малките търговски обекти.

Цяло агне

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг кланично тегло в Кърджали до 14,69 лв./кг в Благоевград, без седмични изменения на цените по области. Въпреки това, средната стойност за страната се покачва с 0,5% на седмична база, до 13,47 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и в Благоевград, на най-високата стойност.

През наблюдавания период не е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).

По области, цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се задържат в границите от 11,40 лв./кг до 14,90 лв./кг, съответно в Бургас и Русе. При липсата на седмични изменения на цените по области, средната стойност за страната в ДТО се запазва на ниво от 13,39 лв./кг.

През изтеклата седмица средната цена на едро на цяло агне е с 0,08 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.

Агнешки бут

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешки бут за страната остава 14,18 лв./кг. Стойностите по области продължават да варират от 12,50 лв./кг в Кърджали до 17,09 лв./кг във Варна,

Предлагане на агнешки бут в големите търговски вериги е регистрирано само в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като и в четирите области цената се задържа на ниво от 13,99 лв./кг.

За поредна седмица цените на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти се запазват в интервала от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,70 лв./кг в Ловеч. Единствено във Варна се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване със 7,5%, което води до увеличение на средната стойност за страната в ДТО с 0,5%, до 13,72 лв./кг.

През изтеклия седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,19 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,46 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка се задържа на цени от 12,50 лв./кг в Кърджали до 14,70 лв./кг в Русе, без седмични колебания по области. Средно за страната, цената на едро на продукта остава 13,39 лв./кг.

В големите търговски вериги агнешка плешка се предлага само в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като и в четирите области цената се запазва на ниво от 12,99 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на агнешката плешка продължават да са най-ниски в Бургас - 11,20 лв./кг, а най-високи в Габрово и Плевен - 14,05 лв./кг. Само в София се отчита ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период – понижение с 5,5%. Средната цена на агнешка плешка в ДТО за страната е 13,24, с 0,4% под нивото на предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,40 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,15 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,25 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.