1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо остана спокоен в последната седмица на юли

Пазарът на пилешко месо остана спокоен в последната седмица на юли

Килограм замразено пиле в големите търговски вериги се продаваше за 4,79 лв.

Средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната през периода 23 – 30 юли 2014 година остават без съществена промяна спрямо предходната седмица. Това показват данни на ДКСБТ.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната намалява с 0,7% спрямо предходната седмица, до 4,12 лв./кг. По области, цените продължават да се движат в границите от 3,75 лв./кг (Плевен) до 4,70 лв./кг (Благоевград). В преобладаваща част  от областите е налице седмично поевтиняване на продукта, в рамките на 0,2 – 4,6%, най-значително в Хасково. Леко поскъпване се отчита единствено в област Варна - с 0,7%.

Средната за страната цена на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е 4,79 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите се движат в границите от 4,47 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 5,15 лв./кг (Разград). В осем области се наблюдава понижение на цените в рамките на 0,4 – 3,2% на седмична база, а във Варна е налице увеличениe с 25% (след като през предходната седмица там е регистрирано намаление от 11,1%).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,67 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 1,23 лв./кг в Силистра. В Благоевград цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,08 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) замразеното пиле за поредна седмица се предлага на цени от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра), без седмични колебания по области. Така, средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 5,03 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,91 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,35 лв./кг в Добрич до 1,61 лв./кг в Силистра.

За наблюдавания период средната цена на замразеното пиле в ДТО за страната е с 5% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле са в интервала от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,89 лв./кг (София). В почти цялата страна цените се задържат на нивата от предходния седмичен период. Единствено в София се отчита  седмично повишение на цената на едро (с 9,4%). Средната стойност за страната е 4,65 лв./кг - с 0,4% по-висока спрямо предходната седмица.

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги също се увеличава с 0,4% на седмична база, до 4,97 лв./кг. По области, стойностите остават в диапазона от 4,74 лв./кг (Шумен) до 5,24 лв./кг (Силистра, Смолян и Търговище). В сравнение с предходния седмичен период, в шест области се наблюдава повишение на цените в ГТВ с между 1 и 13%, най-значително във Варна, а само в Разград – понижение, с 5,7%.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,32 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Изключение прави София, където цените на продукта в големите супермаркети са с 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В почти цялата страна цените на дребно на охладеното пиле в ДТО остават на нивата от предходната седмица, като отново във Варна е отчетена най-ниска цена – 4,70 лв./кг, а в Стара Загора най-висока – 5,44 лв./кг. Единствено в по-малките магазини в София се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица - понижение с 1%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 5,08 лв./кг.

През изминалата седмица цените на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,43 лв./кг по-високи от тези на едро. За поредна седмица най-значителна разлика между двата типа цени се наблюдава в Габрово и Ловеч (0,77 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,03 лв./кг).

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези в ДТО с 2,2%. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.