1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на зърно още е без цена

Пазарът на зърно още е без цена

 

Зърнопроизводители от няколко области излязоха на протест, за да изразят своето недоволство от цената на пшеницата тази година, след като от Министерството на земеделието и горите обеща цена, която да не носи загуба. Фермерите отговориха, че са доволни от поетите министерски ангажименти, но искат да дадат знак, че ако управляващите не удържат думата си, ще последват масови протести заради цената на пшеницата. Според тях, тон качествено зърно трябва да се продава поне за 190 лева.

Към момента е ясно, че от 20 август Държавен резерв трябва да започне да изкупува пшеница на цена от 200 лева за тон, но също така е и ясно, че количествата за попълването на резерва не са големи, а са по-малко от 100 000 тона. До 15 септември стопаните трябва да получат пълна информация каква ще бъде допълнителната субсидия на декар, за да не бъдат изцяло губещи от производството на зърно.

Приключва изпълнението на евроквотата за безмитен износ на пшеница, която е купувана по 150-160 лева за тон, а цената на пристанището е 195 лева за тон. Мелничарите изчакват и купуват само малки количества от различни производители, за да се ориентират за качеството и цената. Няма предлагане и на борсите, тъй като всички изчакват, за да се оформи приемливата за производителите цена. Същото е и по пазарите в страната - малки количества се търгуват по 150-160 лева за тон.

В Министерство на земеделието очакват Украйна и Русия да заявят количеството на реколтите си, тъй като те ще окажат силно влияние върху нашия износ и цените на родната пшеница. Брокерите твърдят, че пазарът е в стрес и е кълбо от проблеми. Изчакването и надхитрянето ще играят немалка роля в търговията на зърното в близките месеци. Съветът към фермерите е да не бързат да продават.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.