1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Перспективите за европейския пазар на месо са благоприятни според USDA

Перспективите за европейския пазар на месо са благоприятни според USDA

Производството и износът ще останат стабилни

Перспективите за европейския пазар на месо са благоприятни, въпреки продължаващото негативно влияние на руското ембарго. Това се казва в последния доклад на Американския департамент по земеделие.

Производството и износът ще останат стабилни, като предимствата от ниските цени на фуражите ще бъдат неутрализирани в известна степен от рекордно ниските цени на месото. Очаква се износът от Съюза да нарасне през 2015 г. поради благоприятния валутен курс на еврото. Предвижда се увеличаване на експорта на свинско месо за Азия и Африка, докато нестабилната конюнктура на пазара на говеждо месо ще ограничи вноса на Европейския съюз. Износителите ще продължат да търсят алтернативи на руския пазар.

Ще се разшири отглеждането на телета за клане, което ще доведе до по-високи нива на производство на месо през тази година.
Ще нарасне отглеждането на млечни крави най-вече в Северна Европа, а увеличаване на броя на говедата ще има в Испания и Франция. Според преброяването на селскостопанските животни през декември 2014-та, в 24 държави-членки се отбелязва ръст на едрия рогат добитък. Прогнозира се разширяване на износа към Русия и Турция.

Производството на говеждо месо нараства слабо - с 0,23% през първите 11 месеца на 2014 г., като се очаква ръст и през настоящата година. Повишени нива на производство са отбелязани в Полша, Ирландия, Германия и Обединеното кралство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.