1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пет страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос от Украйна

Пет страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос от Украйна

На среща на земеделските министри във Варшава те изказаха своите опасения

Петте държави на първа линия - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - които получиха от Европейския съюз разрешение да забранят вноса на украинско зърно, поискаха ограниченията да бъдат удължени и след 15 септември. 
 
На среща на земеделските министри на петте страни, състояла се във Варшава, те изказаха своите опасения, че спирането на черноморския коридор може да доведе до увеличаване на потоците от зърно и затруднения на вътрешните им пазари. По думите на унгарския министър Ищван Наги забраната може да обхване и други продукти, а не само пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена. Споменати бяха пилешкото месо, яйцата и пчелния мед.
 
Полският му колега Роберт Телус обвини Русия, че използва зърното като муниции и изтъкна, че Варшава е готова да засили транзита на украински продукти, но се нуждае от финансова помощ от Брюксел, за да подобри съответната инфраструктура. 
 
Българският министър Кирил Вътев се включи онлайн в срещата и подчерта, че с цел честна конкуренция на общия пазар е важно вносителите на селскостопански продукти да спазват условията, които изпълняват фермерите в ЕС за опазване на околната среда, хуманно отношение към животните и добри земеделски практики. Вътев допълни и колко е важно коридорите на солидарността да продължат да действат дългосрочно, за да се осигури транзит на украинските земеделски стоки към страните, в които те са нужни.
 
Петимата министри подчертаха, че подкрепят Украйна и ще продължат да помагат на страната. Те се обединиха около обща позиция, която се очаква да бъде представена на Аграрния съвет на 25 юли в Брюксел, като окончателната позиция на България ще бъде формулирана от Министерски съвет. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.