1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По обяд почти всички контракти в Париж и Чикаго са на червено

По обяд почти всички контракти в Париж и Чикаго са на червено

Цените на петрола и днес продължават надолу

Всеки ден се появяват нови слухове, които се опитват да влияят на цените. Най-често в центъра на тези слухове е пшеницата, а именно – възобновяването на зърнената сделка за Черно море. В момента обаче Украйна сякаш няма нужда от нея, а вместо това се опитва да си помогне сама. Според туит на украинския съюз на зърнопроизводителите през септември износът на зърно и маслодайни култури е паднал на 50 процента спрямо миналата година, но въпреки това страната се стреми да подобри позициите си. Местни медии съобщават, че 10 кораба са готови да напуснат украинските пристанища, а други 12 чакат в румънски води. Затова Киев няма интерес от възобновяването на черноморския коридор, който би донесъл повече ползи за Русия, отколкото за Украйна.
 
На този фон в сряда почти всички контракти в Чикаго и Париж приключиха деня на минус, а единствено соята поскъпна с минималния четвърт цент за бушел. Рапицата във френската столица поевтиня с 8 евро и 25, европейската царевица загуби два и 25, а цената на пшеницата падна с 2 евро и 50. Отвъд Океана хлебното зърно записа минус 8 цента и половина до 5 долара и 60 цента, а царевицата загуби цент и половина до 4 долара и 86 цента.
 
Днес основните фючърси в Чикаго вървят надолу. При предборсовата търговия отвъд Океана до 12:30 ч. българско време декемврийският контракт на пшеницата е 559 долара и 75 за бушел, а царевицата от същия контракт губи 2 цента до 4 долара и 84 цента. Цената на овеса се покачва до 4 долара и 36 цента, а ноемврийският ориз се търгува за 14 долара и 4 цента за 50 килограма. 
 
Ноемврийските фючърси на соята губят 8 цента и ¾ до 1264 долара и 25 за бушел, а цената на соевото масло от октомврийските доставки се покачва с 15 цента до 58 долара и 58 цента за фунт. Октомврийското соево брашно пък е надолу до 366 долара и 90 цента за тон.
 
В началото на сесията контрактите в Париж също са с отрицателна тенденция. Декемврийските фючърси на пшеницата губят половин евро до 233 евро и 50 за тон, а ноемврийската царевица остава на ниво 204 евро и 75 цента за тон. Цената на ноемврийската рапица пада с 6 евро и 25 до 432две евро и 75 за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко от октомврийските доставки се предлага за 2650 евро, за маслото има оферти за 4700 евро за тон, а цената на 100 килограма ноемврийски картофи за преработка е все така 23,50 евро.
 
Цените на петрола и днес продължават надолу. До 12:30 часа българско време американският суров нефт поевтиня до 83 долара и 31 цента за барел, а сортът Брент се продаваше за 84 долара и 92 цента. По обяд природният газ на нидерландската виртуална борса TTF струваше 37,15 евро за мегаватчас, което е минус евро и 30. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.