Най-силно се разширява делът на производство и преработката на месо и месни продукти
Над 7,6 пъти е нараснал износът на български храни и напитки за периода 2001-2012 г., показва анализ на браншовата федерация към КНСБ, цитиран от regal.bg. Експортът на хранителни стоки расте с по-бързи темпове от националния, който се е увеличил малко над 6 пъти. Износът на тютюн и цигари пък се е увеличил почти 8 пъти.
През 2012 г. хранителната ни индустрия е произвела стоки за 9,5 млрд. лв., сочи анализът. Така с 15,2% дял тя се оказва втора по важност в българската промишленост. Секторът "дава хляб" на 4,6% от всички заети в икономиката на страната.
Производството на хляб, хлебни изделия и други тестени продукти има най-висок относителен дял. Най-силно се разширява делът на производство и преработката на месо и месни продукти. Тези два сектора произвеждат над 71% от продукцията в стойностно изражение в групата на храните, на стойност 4,8 млрд. лв. Расте и делът на млякото и млечните продукти - от 9,6% през 2001 г. на 12,3% през 2011.