1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Председателят на НАЗ: Отварянето на вноса от Украйна е неприемлив вариант

Председателят на НАЗ: Отварянето на вноса от Украйна е неприемлив вариант

Длъжни сме да запазим българското производство

„Българските земеделски производители са поставени под огромен натиск от редица предизвикателства. От една страна е високата себестойност на продукцията и ниската изкупна цена, а от друга -влошените климатични условия, които водят до свиване на добивите. Прекратяването на забраната за внос на четирите земеделски стоки от Украйна е неприемлив вариант.“ Това коментира пред Agri.bg Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, във връзка с публикуваното по-рано становище на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

В писмото до медиите от Сдружението обясняват, че предприятия са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени.

„България в последните няколко години, съответно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва системен недостиг на маслодайни култури, собствено производство (средна реколта слънчоглед от 2 млн. тона слънчоглед  годишно) заради непрекъснато увеличаващия се преработвателен капацитет в страната (към момента 3,5 млн. тона годишно за маслодобив и 1 млн. тона за производство на белен слънчоглед)“, пишат маслопреработвателите.

Според Проданов обаче в голяма степен аргументацията им е заблуждаваща. „Посоченият от тях обем никога не е постиган досега, независимо дали е имало внос от Украйна или не.“

По думите му в момента има около 600 000 – 700 000 тона слънчоглед от миналогодишната реколта, който все още не е продаден.

„Към това количество като се прибави и очакваната нова реколта в размер на 2.2 млн. тона, около 3 млн. тона слънчоглед ще бъдат на разположение на преработвателите. Дори да се наложи внос, той ще бъде много късно и то преди другото лято.“

Председателят на НАЗ подчерта, че слънчогледът не е борсова стока, затова и пазарната цена при него е изключително хипотетично понятие.

„Сега продажбите на слънчоглед стават на около 750 лв./т. Старата реколта е със себестойност около 1000 лв./т, а новата по изчисления на НАЗ ще бъде с доста по-висока цена, защото добивът е много нисък.“

Според Проданов в момента производителите дори не продават на добра цена.

„Ако влезем във варианта отпреди забраната, ние просто ще бъдем заринати с украински слънчоглед. През тази година всички усилия на земеделските производители в Украйна са насочени към слънчогледа понеже е с най-ниска себестойност на декар. Тамошните производители очакват близо 14 млн. тона продукция“, заяви той.

Проданов е убеден, че трябва да се даде шанс на българския производител да продава, затова за НАЗ отварянето на вноса е неприемлив вариант. Според него може да се търси внос тогава, когато не стигне българската продукция.

„Длъжни сме да запазим българското производство. Тази война ще приключи и ще трябва да имаме устойчиво производство и след нея“, категоричен е съветникът на земеделския министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.