1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2023 г. се очаква спад на световния износ на свинско месо

През 2023 г. се очаква спад на световния износ на свинско месо

През първите два месеца от 2023 година Европейският съюз е експортирал 506 хиляди тона свинско месо

Световното производство на свинско месо през настоящата година ще запази нивото си от 2022 и ще достигне 114 милиона тона. Обемът на международната търговия ще се свие с 3 процента до 10 милиона тона, прогнозират експертите от земеделското министерство на Съединените щати.
 
Спад при производството се очаква в Европейския съюз, Великобритания и Канада, но той ще бъде компенсиран от увеличения във Виетнам, Русия, Бразилия и Китай. За по-слабата търговия ще допринесе намалението на експорта от ЕС, Великобритания, Канада и Мексико, докато по-голям износ се прогнозира за Бразилия, Китай и Съединените щати.
Причините за отрицателното развитие при производството са по-големите разходи за фермерите, довели и до съкращаване на поголовието. В резултат намалява и количеството, свободно за износ. Така се стига до поскъпване на месото, което го прави по-малко конкурентно на световните пазари.
 
През първите два месеца от 2023 година Европейският съюз е експортирал 506 хиляди тона свинско месо, като отчита спад със 17% спрямо същия период на миналата година. Износът от Канада е в размер на 171 хиляди тона, с една десета по-малко, а Великобритания има спад от 31 процента до 26 хиляди тона.
 
В същото време вашингтонските анализатори предполагат, че Китай ще е в състояние да увеличи своя износ с 24 хиляди тона, след като бяха премахнати ограниченията в търговията с Хонконг и Япония, а това доведе до по-голямо търсене от страна ресторантите. От това развитие ще се възползват и Съединените щати и Бразилия, които ще увеличат производството и ще предлагат месо на изгодни цени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.