1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През месец юни се наблюдава характерното за сезона намаление на цената на голяма част от плодовете и зеленчуците

През месец юни се наблюдава характерното за сезона намаление на цената на голяма част от плодовете и зеленчуците

Отчетени са по-високи цени на картофите, чесъна и ябълките

През месец юни 2011 година цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения са стабилни, като движението им е в диапазон ± 1-3%. Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта, олиото, брашното и млечните произведения. През месец юни се наблюдава характерното за сезона намаление на цената на голяма част от плодовете и зеленчуците.

Отчетени са по-високи цени на картофите, чесъна и ябълките и спад на годишна база при цените на оранжерийните домати и краставиците, зелето, ягодите, пресните картофи и лимоните.

Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на юни, спрямо предходната, показва следните тенденции: при движението на цените на повечето основни хранителни стоки не се наблюдават резки колебания. Отчетено е поскъпване на седмична база е регистрирано при черешите - около 6%, ябълките от внос - средно с 4% и салатите с около 10-12%. Спад има на цените спрямо предходната седмица е регистриран при дините - 15%, оранжерийните домати и краставици около 3% и зелето средно с 15%.

Върху стойностите на индекса на тържищните цени през месеца рефлектират стабилизирането на цените на хранителните стоки и сезонните колебания на цените на повечето зеленчуци. В резултат на това низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава месец май се запазва и през месец юни, като стойностите в края на месеца отбелязват спад в сравнение с първата седмица на юни с около 5% и стъпват на ниво от 1.894 пункта.

През месец юни се запазва възходящият тренд при движението на цената на захарта, но кривата има затихващ характер, като спрямо май е отчетен минимален ръст на стойностите от 0,9%. Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходния месец. Запазва се тенденцията на плавно движение надолу на цената на слънчогледовото олио. През месеца е регистриран спад на цената на яйцата с 6.7% и слабо намаление на цените на млечните произведения в диапазона 1 - 2% и на месните произведения в диапазона 1 - 3%.

През месец юни 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 36%, на брашното с 51% и на захарта с 68%. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30%, а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-7%. Леко поскъпване на годишна база е отчетено при вафлите, а цената на яйцата през тази година остава на нивото от същия период на миналата година.

През месец юни спрямо месец май се наблюдава спад на цените на всички плодове и зеленчуци местно производство. Около 40 - 50% е намалението на цените на месечна база на черешите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. В интервала 20-30% е отчетеният спад на цените на ягодите, картофите от старата реколта, зрелия чесън и оранжерийните домати. Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните - 13.5% и ябълките от внос - 2.5%, а цената на бананите е с 5% по-ниска в сравнение с месец май.

Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 40% на цената на ябълките и чесъна. С около 8-15% е поскъпването на годишна база на черешите и картофите. През юни тази година спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на цената на едро на оранжерийните краставици - 42%, зелето - 30%, ягодите, пресните картофи и оранжерийните домати средно с около 10%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.