1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През януари оборотът в търговията на дребно се е свил с 5.5%

През януари оборотът в търговията на дребно се е свил с 5.5%

Това показват данните на НСИ

През януари оборотът в търговията на дребно се е свил с 5.5% спрямо същия месец от предходната година, показват данните на НСИ. Спрямо декември спадът е с половин процент.

Най-голям спад за година се отчита при продажбата на битова техника, мебели и други стоки за бита  - с 15.3 на сто, следвана от компютрите и комуникационна техника  - спад от 7.6 на сто и продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в неспециализираните магазини - с 6.9 процента. Същевременно продажбите на последната група, но в специализирани магазини бележи най-големия годишен ръст от 11.2 на сто.

Проучване сред мениджърите на НСИ през януари показа, че тъкмо в сектора на търговията има най-голям оптимизъм за съживяването й през следващите месеци и дори се предвижда вдигане на цените.

Оборотът през януари 2013 г. спрямо предходния месец нараства по-значително в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.8%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.8%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.6%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с по 1.2%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.8%

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.