1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. При търговията на едро се регистрира седмично повишение на цената на захарта

При търговията на едро се регистрира седмично повишение на цената на захарта

На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,85 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян

През анализирания период (4 - 11 юли 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бяла кристална захар са на нива близки до тези от предходната седмица.

При търговията на едро се регистрира леко седмично повишение на средната цена на захарта за страната с 0,5%, до 2,02 лв./кг. На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,85 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. В по-голямата част от областите се наблюдават леки разнопосочни изменения на цените, в границите от -0,5% (Благоевград, Монтана и Пловдив) до +2,4% (Варна).

В големите търговски вериги (ГТВ) в страната цените на захарта варират от 2,09 лв./кг (Кюстендил и Стара Загора) до 2,28 лв./кг. (Пазарджик). В осем от областните центрове захарта се търгува на по-високи цени спрямо предходната седмица, като поскъпването е в рамките на 1,4% (Бургас) – 3,2% (Хасково). Понижение на ценовите стойности се отчита в седем области, като достига до – 4,4% в Кюстендил и Ловеч. Тези разнопосочни ценови колебания не дават отражение върху средната стойност за страната, която остава на ниво от 2,16 лв./кг.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също се запазва на ниво от предходната седмица – 2,27 лв./кг. Ценовият диапазон, в който се предлага продукта в по-малките магазини отново е от 2,08 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Плевен). Леко повишение на цените до 2,3% (Русе) е налице в четири области, а – понижение в Кюстендил – с 1,8% и Благоевград – с 1,1%.

И през тази седмица средно за страната цените в ДТО са с 0,11 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти се наблюдава във Враца и Плевен - 0,26 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се отчита в Шумен за ГТВ (0,30 лв./кг) и в Плевен за ДТО (0,53 лв./кг). През последната седмица в Разград цените на дребно в големите супермаркети са с 0,08 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.