1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти

Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти

Снимка:

Почти цялата соя, която се влага в българските колбаси, е генномодифицирана

Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти. Това заяви проф. Донка Байкова, диетолог, цитирана от Агенция „Фокус”.

Соята като хранителен продукт е много ценна, подчерта тя. „В суровата соя обаче има трипсин инхибитори, които са вредни. При термична обработка тези вещества стават безвредни”, обясни още проф. Байкова. Тя заяви, че в момента соята, която се влага в месните произведения, е под формата на соеви продукти, които са лишени от тези инхибитори.

„Почти цялата соя, която се влага в българските колбаси, е генномодифицирана, което означава, че тя трябва да бъде обявявана във всички продукти. Има хора, които биха си купили такива продукти, има и хора, които не биха си купили”, каза тя.

Според нея, соята може да се използва, за да повиши белтъчното съдържание в колбасите, или може да бъде изолат в скъпите месни продукти като луканки или суджуци. „Така спорът опира до това - дали искаме да има растителни компоненти в месен продукт”, каза още проф. Донка Байкова. Според нея, два пъти седмично всеки трябва да яде бобови храни – соя, нахут, леща.

Тя обясни, че соята има близък до месото състав и повишава качеството и хранителната стойност. „Така вече продуктът не е месен, а е месно-растителен. От тук идва големият спор и желанието на всеки потребител като купува месо, това да е месо.  Донка Байкова е категорична, че потребителите трява да знаят какво купуват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.