1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производството на грозде може да ни изстреля на световните пазари

Производството на грозде може да ни изстреля на световните пазари

Очертава се добра лозарска година с високи добиви

България може да бъде конкурентна на световния и европейски пазар, ако развие производството на десертно грозде и вино от местни сортове, заяви в интервю за БТА ст.н.с. втора степен, д-р Виолета Димитрова, директор на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен. Нашият най-сериозен аргумент трябва да бъде подобряване качеството на продукцията на грозде и вино, за да бъдем конкурентноспособни на световния пазар, каквито традиции сме имали, посочи тя. Според нея, 2009 г. се очертава като една добра лозарска година, в която добивът при винените сортове ще бъде между 500 и 900 килограма грозде от декар, а от десертните - над 1000 до 1500 кг.

Димитрова изтъкна, че въпреки съвременните тенденции за здравословно хранене с повече плодове, българинът консумира едва 3 кг грозде годишно, при 34 кг в годините, когато България е била страна с международна слава в производството на десертно грозде в Европа и в света.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е разработил конкретна програма за десертното и винено гроздопроизводство до 2013 г. Проектът може да послужи на новото правителство за планиране на работата и успешното развитие на този сектор, защото лозарството и винарството са стратегически важни за България подотрасли на българското земеделие, заявява в интервюто си за БТА Виолета Димитрова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.