1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия спря вноса на млечни продукти от Литва

Русия спря вноса на млечни продукти от Литва

Руската агенция за защита на потребителите отрича да има каквито и да е геополитически мотиви

Русия спря вноса на млечни продукти от съседна Литва в понеделник, увеличавайки търговския натиск над балтийската държава, която държи ротационното председателство на ЕС до края на годината, съобщи Reuters. Руската агенция за защита на потребителите изрази притеснения за качеството в съобщението си за спирането на вноса. Агенция Reuters отбелязва, че следващия месец Литва предстои да бъде домакин на форум за популяризиране на по-близки търговски връзки с бившите съветски републики, които не са членки на ЕС.

Москва пък основава свой собствен търговски съюз за бившите съветски републики и не е склонна да види съседите си, най-вече Украйна, да се отдалечи от орбитата на Кремъл, като подписва редица споразумения за свободна търговия с ЕС.

През последните седмици литовски камиони бяха спирани на руските митници до 20 пъти на ден, което причини тежки загуби за товарната индустрия. Руската агенция за защита на потребителите отрича да има каквито и да е геополитически мотиви, но последните забрани на продукти от бивши съветски република като Грузия бяха по-скоро индикация именно за форма на политически натиск.

На търговския форум в Литва на 28 и 29 ноември се очаква ЕС да подпише споразумение за свободна търговия и да предприеме редица стъпки към сключване на договорки с Молдова и Грузия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.