1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия възстанови вноса на зеленчуци от Холандия и Белгия

Русия възстанови вноса на зеленчуци от Холандия и Белгия

В началото на месеца страната наложи ембарго на ЕС заради заразата със смъртоносната разновидност на бактерията Ешерихия коли в Германия

Русия възстанови вноса на зеленчуци от Холандия и Белгия, след като в началото на месеца наложи ембарго на Европейския съюз заради заразата със смъртоносната разновидност на бактерията Ешерихия коли в Германия, предаде агенция "Франс прес".

"След експертна оценка позволяваме вноса от Холандия и Белгия", заяви Генади Онишченко, ръководител на руската служба за защита на потребителите, цитиран от РИА "Новости".

Миналата седмица представители на ЕС и Русия подписаха споразумение, което "позволява незабавно да се възстанови" вносът на европейски зеленчуци на територията на Русия. Условието обаче е всяка еврочленка износител да удостоверява произхода на продукцията и липсата на E.coli.

Руските власти бяха първите, които забраниха вноса на зеленчуци от ЕС, като тези действия бяха описани от Брюксел като неоснователни и несъразмерни. Европейски дипломати дори заявиха, че руските мерки не са в съответствие със стремежа на Москва към Световната търговска организация.

ЕС изнася годишно за Русия 1.1 милиона тона зеленчуци на стойност 600 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.