1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Симеон Дянков: Земеделието и туризмът са секторите, които ще допринасят най-силно за икономическия растеж

Симеон Дянков: Земеделието и туризмът са секторите, които ще допринасят най-силно за икономическия растеж

Снимка:

Тази тенденция ще продължи поне до 2020 г. заради евросредствата, което дава възможност за по-дългосрочни инвестиции

Вицепремиерът и министър на финанисте Симеон Дянков прогнозира, че за България 2013 г. ще е по-добра, отколкото последните няколко. За първи път еврозоната няма да е основният рисков фактор в целия свят. Решенията - за банковия надзор, за фискалния пакт и за стабилизационния механизъм са взети, а това дава основание за пръв път от пет години 2013 г. да е спокойна от гледна точка на еврозоната, казва Дянков в интервю за "Капитал daily". 

В момента пазарите оценяват, че нивото на риск в България е колкото в Австрия, а това се случва за първи път от 22 години насам, казва Дянков и прогнозира, че годината ще е доста по-спокойна за българската икономика. 

Земеделието и туризмът ще са секторите, които ще допринасят най-силно за икономическия растеж, смята финансовият министър. "Дори и в кризата през последните 3-4 години земеделието расте годишно с около 8%, а миналата година отбеляза ръст от 11%. Тази тенденция ще продължи поне до 2020 г. заради евросредствата, което дава възможност за по-дългосрочни инвестиции в земя и в по-дълготрайни култури, например лозя", казва той в интервюто. 

В сектора на туризма пък се появява нова тенденция  - покупката на ваканционни имоти от руски и украински граждани, които остават в България вече не за 2 седмици, а за по 3-4 месеца.  "Това е отделен сегмент, който не предполага развитие на хотелиерството, а на строителството за покупка на имот не само за летния, но и за зимния сезон", казва Дянков. Само миналата година 30-35 хил. руски и украински домакинства са си купили къщи или апартаменти в България. 

Все пак според вицепремиера строителният сектор, както в България, така и в Европа, през следващите поне 5-6 години, а може и за по-дълго, няма да достигне нивата на растеж, които имаше  до 2008 - 2009 г. 

Запитан кои от целите, които си е поставял в началото на мандата, не са изпълнени, вицепремиерът посочва влизането в ERM II и в еврозоната, а също здравната реформа. Неуспеха в здравеопазването обяснява с "голямото лобиране на различни групи, които печелят от сегашното състояние". Според вицепремиера в здравеопазването "има много мнения точно какво да се направи, но нито едно от тях не е свързано с постигането на определен резултат". Затова предлага финансирането да се обвърже с предварително набелязани цели, например намаляване на броя на онкоболните или увеличаване на продължителността на живота на заболелите. 

По подобен начин стоят нещата и в секотра на сигурността, казва Дянков, където "е още по-трудно да определиш целите". 

В същото време министърът отбелязва успеха на пенсионната реформа, където "макар и с огромен труд успяхме да постигнем максимално възможното за този мандат".  Аргументира се с това, че "балансът на НОИ за 2012 г. е по-добър, отколкото през 2011 г." По думите му реформата трябва да продължи с пълно премахване на ранното пенсиониране и с реформа в частните пенсионни фондове. "Досега по никакъв начин не се вижда, че създаването на частни фондове, поне според мен, помага на сектора. Те са едни добре платени посредници, които се стремят да държат статуквото такова, каквото е," казва Дянков. 

Помолен да  коментира стила на управление на ГЕРБ - с обществени обсъждания и честа смяна на мнението в движение, изказва мнението, че причините са три - недостатъчният опит в политиката като млада партия, съвпадането на старта на управлението с разширяването на икономическата криза и различните виждания в самата ГЕРБ за ролята на държавата като цяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.