1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

Средно за страната понижението е с около 2%

През периода 7 - 14 август 2013 г. средната цена на едро на брашно тип „500”, отбелязва леко понижение, спрямо предходната седмица, докато цените на дребно остават без промяна.

Средно за страната, цената на едро на брашното се понижава с около 2% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,89 лв./кг. По области, търговията с брашно на борсите е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг до 1,11 лв./кг, като най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи в София. В тринадесет от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените в интервала от 1,1% до 7,3%, най-съществено в Хасково. Поскъпване на брашното се отчита в четири области – от 1,1% в Монтана до 3,7% в Бургас, съобщават от ДКСБТ.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 1,07 лв./кг и 1,13 лв./кг.

В големите супермаркети предлагането на дребно на брашно се задържа в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин, Пазарджик и Хасково) до 1,14 лв./кг (Бургас, Силистра и Смолян). В единадесет области се регистрира седмично понижение на цените в границите от 1,8% до 2,9%. Поскъпване на продукта се отчита само в Бургас и Силистра – с 1,8%.

По области, цените на брашното в по-малките магазини се движат в границите от 1,03 лв./кг до 1,19 лв./кг, като най-ниски са стойностите във Варна, а най-високи в Силистра. Промяна в ценовите равнища на седмична база е налице само в три области. В Бургас продуктът поскъпва с 0,9%, докато в Габрово и Хасково поевтинява, съответно с 1,7% и 1,8%.

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ остават с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като в Монтана и София тази разлика достига до 0,14 лв./кг. Изключение са областите Бургас, Варна и Търговище, където предлагането на продукта в ДТО е на по-ниски цени от тези в ГТВ с до 0,04 лв./кг.

През изминалата седмица средните цените на дребно за страната на брашното в ГТВ са с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,24 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран във Враца - 0,42 лв./кг за ГТВ и 0,54 лв./кг за ДТО.

Цените на дребно в големите супермаркети в Благоевград, Варна, Шумен и София са с между 0,01 лв./кг и 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро. В по-малките магазини във Варна цените на дребно на брашното са по-ниски с 0,05 лв./кг от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.