1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи леко понижение

Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи леко понижение

Най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран за ГТВ в Бургас

Средната цена на едро на олио за страната бележи леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без съществена промяна.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 1,87 лв./литър, с 1,1% по-ниска на седмична база. По области, търговията на едро е в ценовия диапазон от 1,70 лв./литър (Велико Търново) до 2,10 лв./литър (Варна). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -8,1% (Добрич) до +2,3% (Хасково), предимно в посока надолу.

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,26 лв./литър. По области, предлагането на олиото в големите супермаркети е в ценовия интервал от 2,08 лв./литър (Добрич) до 2,53 лв./литър (Смолян). В седем от областите се наблюдава седмично повишение на стойностите в рамките на 0,4 - 2,1%, най-съществено в Бургас. Същевременно, в ГТВ във Варна и Добрич е налице поевтиняване на олиото, съответно с 2,3% и 1%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната се повишава с 0,4% спрямо предходния седмичен период, до 2,41 лв./литър. Стойностите варират от 2,25 лв./литър във Варна, Добрич и Пловдив до 2,63 лв./кг във Враца, като в преобладаваща част от областите остават без промяна спрямо предходната седмица. Само в две области се регистрира изменение на цените – повишение с 2,3% във Варна и с 5,6% в Добрич.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,49 лв./литър във Враца. В област Смолян цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с 0,03 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио е регистриран за ГТВ в Бургас - 0,62 лв./литър, а за ДТО във Враца - 0,85 лв./литър. 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.