1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,40 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,40 лв./литър

Разнопосочно движение на цените се наблюдава в седем от областните центрове

През последната седмица при търговията с рафинирано слънчогледово олио не се наблюдават сериозни изменения на средните цени за страната.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,40 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходния анализиран период. По области, цените на едро се движат в диапазона от 2,07 лв./литър до 2,70 лв./литър, като най-ниски стойности отново са регистрирани в Сливен, а най-високи в Смолян. В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки ценови колебания в двете посоки, в границите от -2,8% (Кърджали) до +2,5% (Сливен).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена - 2,89 лв./литър. В големите супермаркети олиото се търгува на цени от 2,65 лв./литър (Шумен) до 3,09 лв./литър (Бургас). Изменение на цените се регистрира в едва четири области - понижение във Варна (с 2,3%) и София (с 0,2%), а повишение във Враца и Монтана (с по 2,5%).

Средната за страната цена на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) също остава на нивото от предходната седмица - 2,97 лв./литър. По области, цените на олиото продължават да варират от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). През анализирания период разнопосочно движение на цените, в интервала от -3,3% (Русе) до +3,6% (Благоевград и Кюстендил), се наблюдава в седем от областните центрове.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,08 лв./литър. Най-голям марж между цената на едро и цената на дребно отново се наблюдава в Сливен за големите супермаркети - 0,91 лв./литър, а за ДТО във Враца - 0,85 лв./литър.

 

Етикети олио, цена, ГТВ, ДТО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.