1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,65 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,65 лв./литър

В по-голяма част от областните центрове се отчитат леки седмични ценови колебания в двете посоки

През периода на наблюдение (20 - 27.06.2012 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно, остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за анализирания период е 2,65 лв./литър, с 0,4% по-висока в сравнение с предходната седмица. По борсите в страната цените на олиото варират от 2,49 лв./литър (Русе и Шумен) до 2,80 лв./литър (Силистра и Смолян). В по-голяма част от областните центрове се отчитат леки седмични ценови колебания в двете посоки, в рамките на -2% (Хасково) до +2,3% (Разград).

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с 0,7%), до 2,97 лв./литър. В тези магазини олиото се предлага на цени от 2,84 лв./литър (Добрич) до 3,10 лв./литър (Ловеч и Плевен). Повишение на цените на дребно, в диапазона от 0,5 до 9,2%, се регистрира в ГТВ в седем от областните центрове. Най-чувствително е поскъпването на продукта в Пловдив (с 9,2%), Ловеч и Плевен (с по 5,1%). Само в големите супермаркети в Кърджали, Бургас и Добрич цените на дребно на олиото отбелязват леко понижение, с между 1,6 и 3,4% .

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) остава на нивото от предходната седмица – 3,02 лв./литър. В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 2,85 лв./литър (Шумен) до 3,13 лв./литър (Пазарджик и Пловдив). Само в ДТО във Варна, Благоевград и Шумен се регистрират леки седмични ценови колебания - поскъпване на продукта с между 1,6-1,8%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,05 лв./литър. Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в Русе за големите супермаркети - 0,55 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,59 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.